Blästring

Blästring avlägsnar rost, smuts, färg och diverse olika beläggningar på ett effektivt sätt. Detta är också samtidigt en effektiv förbehandling inför rostskyddsmålning och annan ytbehandling.

Vill du ha en snabb, effektiv och miljövänlig metod för att rengöra dina ytor, är blästring ett utmärkt val för dig och ditt företag.

Vi blästrar ytor – stora som små för att öka möjligheten att ta kontroll över ytskikt såväl i hemmet som på företaget. Finfördelat medel skjuts ut och tränger in i de mest svåråtkomliga av hörn och sprickor. Därigenom tar blästringen bort föroreningar, som över tid har fäst sig på ytskikten på ett enkelt och effektivt sätt.

Blästring är en djupare form av rengöring, som tar bort mer smuts än vad traditionella metoder gör. Rena ytor är en förutsättning vid ytbehandling för att resultatet ska bli bra. Därför bör du blästra när du ska förbereda ytorna för att måla, rostskydda etc. Blästring är en del av processen om ytbehandlingen ska vara hållbar. Renheten, blästergraden och blästerprofilen är av stor betydelse om optimalt resultat ska uppnås. Coatmaster har kunskap, erfarenhet och utrustning till att utföra blästringen professionellt och effektivt

Främst avänder vi gritsand i olika fraktioner, beroende på vilket rostskyddssystem som ska appliceras och kravet på ytprofilen. Ju bättre profil desto bättre vidhäftning mellan ytan och det skyddande materialet. Andra blästermaterial som kan användas är aluminiumsilikat, glas och olivinsand.
Alltid följer vi gällande normer enligt ISO standard. Vi återvinner också blästermedlet med hjälp av ett transportsystem till sandfickan över blästerklockorna, vilket gör metoden mer miljövänlig.

Du vet väl att du förlänger livslängden på ytorna genom att rengöra dem regelbundet?

Har du några frågor?

RENINGSGRAD Enligt SIS standard 055900 

”Rostgrader hos stålytor och noggrannhetsgrader vid stålytors förbehandling för rostskyddsmålning” 

uppdelas utgångsmaterialet i fyra olika grupper, A–D.

SA: Stålyta helt täckt av fastsittande valshud och i stort sett utan rost.

B: Stålyta som börjat rosta och från vilken valshuden börjat flagna.

C: Stålyta där valshuden rostat bort eller från vilken valshuden kan skrapas av, men på vilken för ögat synliga frätgropar icke bildats i större utsträckning.

D: Stålyta där valshuden rostat bort och på vilken för ögat synliga frätgropar bildats i stor utsträckning.

Grad A motsvarar vanligen stålytans tillstånd kort tid efter utvalsningen.

Grad B motsvarar vanligen ytans tillstånd sedan den exponerats i det fria utan rostskydd i tämligen aggressiv atmosfär, t ex i Göteborg, under två till tre månader.

Grad C motsvarar ytans tillstånd efter exponering under samma förhållanden i ca ett år och grad D i ca tre år. För dessa olika utgångsytor finns fem olika renhetsgrader angivna.

Sa 0: Ingen behandling.

Sa 1: Lätt blästring. Munstycket förs snabbt över stålytan så att lös valshud, lös rost och lösa främmande partiklar avlägsnas.

Sa 2: Noggrann blästring. Munstycket förs så länge över ytan att nästan all valshud och rost och nästan alla främmande partiklar avlägsnas. Slutligen görs ytan ren med dammsugare, ren och torr tryckluft eller ren borste. Den skall därefter ha gråaktig färg.

Sa 2 1/2: Mycket noggrann blästring. Blästringen utförs så noggrant att valshud, rost och främmande partiklar avlägsnats så fullständigt att rester därav endast framträder som svaga schatteringar eller ränder. Slutligen avdammas ytan med dammsugare, ren torr tryckluft eller ren borste.

Sa 3: Blästring till metallrent. Munstycket förs så länge över ytan att all valshud, all rost och alla främmande partiklar avlägsnas. Slutligen görs ytan ren med dammsugare, ren och torr tryckluft eller ren borste. Den skall därefter ha enhetlig metallfärg. Renhetsgraden Sa 2 1/2 är idag den vanligaste. För Sa 2 1/2 och Sa 3 har blästring i regel ersatts av slungblästring.